Latvijas Paviljons
Venēcijas Mākslas Un
Arhitektūras Biennāles

Arhīvs
LKM
ENG
  • 2017 / 57. Venēcijas biennāle
    Izstāde: Kas slikts var notikt

    Par ekspozīciju

    Latvijas paviljona ekspozīciju "Kas slikts var notikt" veido Miķeļa Fišera radītie 16 kokgrebumi, lielformāta glezna un apjomīga gaismas un skaņas instalācija.

    Izstādes kuratore Inga Šteimane norāda, ka viens no interesantākajiem aspektiem Miķeļa Fišera kokgrebumos ir tas, kā autora radīts mīts nonāk vēsturiskos apstākļos. "Tas tiek panākts ar detalizētu vides zīmējumu, precīzu psiholoģisku reakciju atveidojumu un ar darbības vārdiem nosaukumos. Ja reptiloīdi ārstē depresiju sterilizētajām nāriņam un pelēkās rases zinātnieki noņem cilmes šūnas ciklopiem, tad mīts nav iespējams, jo visi ir aizņemti ar darbu un politiku. Vērojot šo rosību, rodas neskaitāmi "kāpēc?", līdz beidzot saproti, ka esi piedzīvojis bezatbildīgu politiku, atsvešinātu funkcionālismu, niknu ego un pilnīgu nevēlēšanos dzīvot tādā pasaulē (..) Miķelis Fišers rada spēcīgus kritiskus tēlus ar ezotēriskas nobīdes palīdzību.”

    Ekspozīcijas nosaukumu "Kas slikts var notikt" Miķelis Fišers veidojis kā universālu formulu, ko skatītājs pēc saviem ieskatiem var lasīt kā jautājumu, kā pārsteigumu, kā vēsturi vai kā pareģojumu.

    Mākslinieks Miķelis Fišers veido savu ezotērisko tēlu sistēmu kopš 90. gadu vidus kā pretmetu sintēzi. Tur saskatāma gan akadēmiska, gan avangardiska tradīcija, gan smagnēja ģēnija paradigma (unikalitāte), gan viegls mūslaiku apropriācijas diskurss (gatavā pārņemšana). Miķelis Fišers ir saņēmis Latvijas vizuālās mākslas augstāko apbalvojumu – Purvīša balvu (2015) par personālizstādi "Netaisnība". Absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu (1993) un Glezniecības meistardarbnīcu (1995). Izstādēs piedalās kopš 1994. gada.Veidojis scenogrāfijas un ilustrējis grāmatas.

    Kuratore Inga Šteimane ir mākslas zinātniece, kas kopš deviņdesmito gadu vidus veido nozīmīgus izstāžu projektus, publicē kritikas un darbojas kā eksperte. 2015. gadā izveidojusi un vada eksperimentālu laikmetīgās mākslas telpu Mākslas stacija Dubulti.

    (© No paviljona publicitātes materiāliem)

    Komanda

    • Kuratore: Inga Šteimane
    • Komisāre: Daiga Rudzāte
    • Arhitekti: Roberta Fišere. Beatrise Šteina, Austris Mailītis, Mārtiņš Vizbulis
    • Skaņa ERROR
    • Producents: Kultūras projektu aģentūra "INDIE", Mairita Brice
    • Komunikācijas un sabiedrisko attiecību vadītāja: Marta Krivade

    Atbalstītāji

    Galvenie atbalstītāji: Latvijas Republikas Kultūras ministrija, ABLV Charitable Foundation

    Atbalstītāji: Knauf, Antalis, Company NA stage&light, Prīmuss Marketings

    DARBI ATTĒLOS:

    1.IZLAUŠANĀS. Ardievas esībai. 2017, audekls, eļļa, 508 x 322 cm. Foto: Valdis Jansons 2017, oil on canvas, 508 cm x 322 cm.

    2.Pēdējie sniega cilvēki protestē pret oglekļa emisijām pie Lielā Ķīnas mūra. 2017, koks, pulēta krāsa, kokgrebums, 21 x 29,5 cm. Foto :Valdis Jansons. © Miķelis Fišers)

    3. Budistu mūki māca meditāciju ķirzakcilvēkiem atkritējiem. 2017, koks, pulēta krāsa, kokgrebums, 21 x 29,5 cm. Foto: Valdis Jansons. © Miķelis Fišers

    4. Reptiloīds imobilizē halucinējošos darvinistus. 2017, gaismas un skaņas instalācija, ekstrudēts polistirols, polipropilēna loksnes, ORACAL® līmplēvē griezts zīmējums, LED lente, 600 x 600 x 600 cm. Skaņa – ERROR. Foto: Ansis Starks

    VAIRĀK